güvenlik, network

Hangi VPN Protokolü Daha Güvenli

‘’VPN Protokolleri’’ sözcük öbeği kulağa ürkütücü gelebilir. VPN protokollerini çevrimiçi aktiviteyi güvende tutmak adına kullanmak ne kadar elzem ise aslında anlaması da bir o kadar kolay.
VPN programlarının ilk görevi gizliliği korumak olduğundan dolayı VPN hizmetlerinin kullandığı VPN protokolleri çok önemlidir.

Temel olarak, VPN (Virtual Private Network) yani Sanal Özel Ağ iki ya da daha fazla cihaz arasında oluşturulan güvenli bir tüneldir. Bilgisayarınızda VPN kullandığınızda internete VPN sağlayıcınız tarafından sağlanan VPN sunucusu üzerinden bağlanırsınız. Bağlantınızın güvenliği VPN protokolü tarafından sağlanır. Her bir protokol farklı şifreleme ve doğrulama yöntemleri kullandığından dolayı ortaya farklı hız ve güvenlik seviyeleri çıkar.

PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol)

PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol): Noktadan Noktaya Tünelleme Protokolü en eski en basit protokollerden biridir. Kurulması ve kullanması çok kolay olan bu protokol Microsoft Noktadan Noktaya Şifreleme algoritmasını ve MS-CHAPv2 doğrulama protokolünü kullanır.
Birçok güvenlik riski taşıyan bu protokol kolaylıkla engellenebilir ve iyi bir şifreleme sağlamadığı için gizliliğinizi ve akabinde güvenliğinizi riske atabilir. Noktadan Noktaya Tünelleme Protokolünün tek avantajının hızlı olması olduğunu söyleyebiliriz.

Verilerinizin gizliliğini ve güvenliğini önemsiyorsanız bu protokolünü kullanmaktan kaçının.

L2TP( Layer 2 Tunnel Protocol)

L2TP( Layer 2 Tunnel Protocol): İkinci Katman Tünelleme Protokolü PPTP’nin güncellenmiş olan ve azalan hızına göre daha fazla güvenlik sunan bir versiyonudur. L2TP genellikle İnternet Protokol Güvenliği IPSec ile birlikte kullanıyor ve bu sebepten ötürü L2TP/IPSec olarak adlandırılır.

L2TP de güvenlik duvarları tarafından engellenebilen ve iyi bir güvenlik sağlamayan bir protokoldür fakat VPN sunucuları arasında değişim yapmak ve anonimlik için kullanılabilir.

OpenVPN

OpenVPN: OpenVPN, VPN protokolleri arasında en iyi güvenliği sunan ve en yüksek performansı sunan VPN protokolüdür. Açık kaynak koduna sahip olan bu protokolün kodu güvenlikten ödün vermemek adına devamlı olarak geliştirilmektedir.
OpenVPN kullanırken farklı konfigürasyonlar oluşturabilirsiniz. İyi hız ve iyi güvenlik için UDP (User Datagram Protocol) ya da iyi bir bağlantı fakat azalmış hız için TCP (Transmission Control Protocol) ile konfigüre edilebilir.

SSTP (Secure Socket Tunneling Protocol)

SSTP (Secure Socket Tunneling Protocol): Güvenli Soket Tünelleme Protokolü Microsoft’un PPTP sonrası oluşturduğu güvenli ve daha iyi bir VPN protokolüdür. TCP ve SSL protokollerinin birleşimi olan bu protokol OpenVPN’in birçok avantajını sunuyor fakat sadece Windows işletim sistemlerinde çalışıyor. Güvenlik duvarlarını genelde kolaylıkla aşabilen SSTP protokolü OpenVPN’in mevcut olmadığı her yerde kullanılabilir.

IKEv2 (Internet Key Exchange version 2)

IKEv2 (Internet Key Exchange version 2): IKEv2 en yeni ve en gelişmiş protokollerden biridir.
Özellikle sık seyahat edenler ve hücresel veri bağlantıları için çok kullanışlıdır. IKEv2, IPSec ile birlikte kullanılmaktadır. OpenVPN’in aksine konfigürasyon seçenekleri sınırlıdır.

Hangi VPN Protokolü Kullanılmalı?

Bir siber güvenlik şirketi olan ExpressVPN, mümkün olduğunda OpenVPN’den yararlanılmasını tavsiye ediyor. OpenVPN kullanımı mümkün olmadığında L2TP, SSTP ya da IKEv2 kullanılabileceğini belirtiyor.

PPTP protokolünden gizilik ve güvenlik ihtiyacı duyulmadığında yararlanılabilir çünkü güvenli bir protokol değildir. L2TP, PPTP’ye göre daha güvenli olan, kurulumu kolay bir protokol fakat güvenlik duvarları tarafından engellenebiliyor. SSTP çok güvenli, birçok güvenli duvarını aşabiliyor fakat sadece Windows’ta çalışıyor ve açık kaynaklı değil. IKEv2 hem hızlı hem güvenli hem de stabil bir bağlantı sunuyor fakat her platformda mevcut değil ve açık kaynak olmayan versiyonları güvenilir değil.
OpenVPN hız, güvenlik ve performans açısından ideal bir VPN protokolü.

One Comment

  1. I have read so many posts about the blogger lovers however this post is really a good piece of writing, keep it up

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: